Składniki:
100 g masła
130 g golden syrup, złocistego syropu kukurydzianego lub miodu ( użyłam syropu klonowego)
150 g brązowego cukru trzcinowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka maku
100 g wiórków kokosowych
200 g płatków owsianych (mogą być zarówno błyskawiczne jak i górskie)
80 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g s suszonej żurawiny (jeśli owoce są bardzo suche i twarde, należy je zalać wrzątkiem na 15-20 minut, a następnie odcedzić na sitku)
Masło, cukier i syrop rozpuścić. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. W misce wymieszać suche składniki i dodać je do masła, energicznie mieszając. Na końcu dodać żurawinę.
Prostokątną formę o wymiarach 20x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić blachę i piec 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut, następnie pokroić w kwadraty. Ciepła krajanka jest miękka, kiedy ostygnie, lekko stwardnieje, ale środek powinien pozostać delikatnie ciągnący.
Prostokątną formę o wymiarach 20x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić blachę i piec 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut, następnie pokroić w kwadraty. Ciepła krajanka jest miękka, kiedy ostygnie, lekko stwardnieje, ale środek powinien pozostać delikatnie ciągnący.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz