niedziela, 18 marca 2012

Flapjack czyli krajanka z makiem, kokosem i suszoną żurawiną


Składniki:
 100 g masła
 130 g golden syrup, złocistego syropu kukurydzianego lub miodu ( użyłam syropu klonowego)
 150 g brązowego cukru trzcinowego
 2 łyżeczki przyprawy do piernika

 1 łyżka maku
 100 g wiórków kokosowych
 200 g płatków owsianych (mogą być zarówno błyskawiczne jak i górskie)
 80 g mąki pszennej
 1/2 łyżeczki soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g s suszonej żurawiny (jeśli owoce są bardzo suche i twarde, należy je zalać wrzątkiem na 15-20 minut, a następnie odcedzić na sitku)

    Masło, cukier i syrop rozpuścić.  Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. W misce wymieszać suche składniki i dodać je do masła, energicznie mieszając. Na końcu dodać żurawinę.
    Prostokątną formę o wymiarach 20x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić blachę i piec 20 minut.
    Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut, następnie pokroić w kwadraty. Ciepła krajanka jest miękka, kiedy ostygnie, lekko stwardnieje, ale środek powinien pozostać delikatnie ciągnący.
 
 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz