piątek, 9 marca 2012

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i czekoladą


Składniki na ok. 50 ciasteczek:
1 1/4 szkl mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
225 g masła
1 szkl cukru ( pominęłam)
1 szkl ciemnego cukru trzcinowego
2 jajka plus 1 białko o temp. pokojowej
3 szkl mąki owsianej ( zmieliłam płatki owsiane w blenderze)
2 tabliczki czekolady mlecznej(każda po 100 g), połamanej na małe kawałki ( ja dałam tylko jedną tabliczkę)
1 szkl drobnych złocistych rodzynek

     Piekarnik nagrzać do 170 st C. (Termoobieg - 150 st C)
    W misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę i sól. Masło zmiksować na puszystą masę (ok. 1 minuty). Miksując dodawać cukier i ucierać jeszcze ok. 5 minut. Kiedy masa będzie gładka i puszysta, dodać jajka.
Miksując dodać suche składniki. Powstanie lekko klejące ciasto. Dodać rodzynki i czekoladę, wymieszać łyżką.
    Przy pomocy dwóch małych łyżeczek nakładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między nimi 5-cm odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut. Nie dłużej - mimo iż gorące ciasteczka będą miękkie, po wystudzeniu lekko stwardnieją, z zewnątrz pozostaną chrupiące a w środku ciągnące.
    Wystudzone ciasteczka można przechowywać w metalowym pudełku lub słoju ( do 4 dni).
 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz