środa, 29 lutego 2012

Razowe ciasteczka w czekoladzie


    Bardzo pyszne ciasteczka, szybkie do przygotowania i upieczenia. W smaku przypominające digestive, ale moim zdaniem znacznie smaczniejsze :-) A dzięki mące razowej i otrębom, wyrzuty sumienia są choć trochę mniejsze...
      Przepis znalazłam na Moich wypiekach :-)


Składniki na około 35 sztuk:
     90 g miękkiego masła
     60 g brązowego cukru
     1 jajko, roztrzepane
     20 g wiórków kokosowych (1/4 szklanki)
     25 g otrębów (1/4 szklanki)
     120 g mąki razowej (3/4 szklanki)
     75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
     1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
     1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
     90 g gorzkiej czekolady, roztopionej (ja, jak widać na zdjęciach, użyłam białej)

    Przy pomocy miksera ubić masło i cukier na gładką masę. Dodać jajko, dalej ubijać. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pszenną i razową, sodę i proszek. Zmiksować. Z masy formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczać widelcem.
     Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. Studzić na kratce.
     Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać każde ciastko do połowy, odkładać na kratkę.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz