1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
1 duże jajko
300 g jogurtu
1/3 szklanki oleju
szklanka suszonej żurawiny
100 g posiekanej czekolady
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, jogurt, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, dodając czekoladę i żurawinę, wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości foremki lub odrobinę więcej. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości foremki lub odrobinę więcej. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.
300 g serka kremowego typu Philadelphia
250 g miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
barwnik spożywczy (ilość wg uznania)
Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwnik i zmiksować. Schłodzić przez 1 godzinę.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz