wtorek, 7 lutego 2012

Drożdżówki z kokosowym nadzieniem


Składniki na ciasto (około 15 - 16 dużych drożdżówek):

    600 g mąki pszennej
    3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
    1 szklanka letniego mleka (250 ml)
    2 jajka
    100 g roztopionego masła
    60 g cukru
    1/4 łyżeczki soli

Ponadto:

    * 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
    * wiórki kokosowe do posypania

    Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i  pozostawić do podwojenia objętości.
    Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, z których uformować kulki, jak na bułeczki, około 80 g każda. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem, formując bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 20 - 30 minut.
    Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru.

Nadzienie kokosowe:
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    1 szklanka wiórków kokosowych
    2 żółtka
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (bardzo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz