Składniki na ciasto (około 15 - 16 dużych drożdżówek):
600 g mąki pszennej
3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
2 jajka
100 g roztopionego masła
60 g cukru
1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
* 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
* wiórki kokosowe do posypania
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, z których uformować kulki, jak na bułeczki, około 80 g każda. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem, formując bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 20 - 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, z których uformować kulki, jak na bułeczki, około 80 g każda. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem, formując bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 20 - 30 minut.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru.Nadzienie kokosowe:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka wiórków kokosowych
2 żółtka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (bardzo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz