Składniki:
1,5 szklanki otrębów
2/3 szklanki cukru
pół szklanki suchego maku
pół szklanki mąki pszennej
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynków
190 g masła
3 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i ubić. Dodać otręby, mak, wymieszać. Tłuszcz rozpuścić i gorący wlać do ciasta, wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać i wsypać do ciasta. Dodać aromat migdałowy. Wsypać bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki. Foremka powinna być wcześniej wysmarowana masłem i wysypana otrębami. Piec w temperaturze 200ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, można polać polewą czekoladową.
Ciasto przełożyć do keksówki. Foremka powinna być wcześniej wysmarowana masłem i wysypana otrębami. Piec w temperaturze 200ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, można polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz