niedziela, 29 stycznia 2012

Ciasto otrębowe


Składniki:
     1,5 szklanki otrębów
     2/3 szklanki cukru
     pół szklanki suchego maku
     pół szklanki mąki pszennej
     100 g posiekanych orzechów włoskich  
     100 g rodzynków
     190 g masła 
     3 jajka
     1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
   
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i ubić. Dodać otręby, mak, wymieszać. Tłuszcz rozpuścić i gorący wlać do ciasta, wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać i wsypać do ciasta. Dodać aromat migdałowy. Wsypać bakalie i wymieszać.

    Ciasto przełożyć do keksówki. Foremka powinna być wcześniej wysmarowana masłem i wysypana otrębami. Piec w temperaturze 200ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, można polać polewą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz