Pizza z pizzeri zazwyczaj nam nie smakuje. Jest albo zbyt cienka, albo zbyt wyrośnięta. Dodatki też pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego zawsze gdy tylko mamy ochotę na pizze przygotowujemy ją sami w domu. Często eksperymentujemy ze spodami do pizzy, ale ten należy do naszych ulubionych: spód jest cieniutki a boki puszyste i chrupiące :)
1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g świeżych
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn).
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić aż podwoi swoją objętość (trwa to około 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Ułożyć na nich ulubione dodatki zaczynając oczywiście od sosu pomidorowego. Piekarnik nagrzać do co najmniej 230ºC. Pizzę piec około 15 minut, w zależności od rodzaju dodatków.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz