poniedziałek, 9 stycznia 2012

Ciasteczka orkiszowe

To pyszne i bardzo zdrowe ciasteczka które można przygotować błyskawicznie. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, to ten przepis sprawdza się doskonale. Zdrowe składniki ciasteczek skutecznie Was rozgrzeszą z drobnego łakomstwa... :) Dla grzeszących z pełną premedytacją polecam polewę z mlecznej  lub gorzkiej czekolady...
Przepis znalazłam na blogu Bea w kuchni.

Składniki:
250 g mąki orkiszowej
50 g mielonych migdałów
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 80-100 g miękkiego masła
po 1/2 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków ( goździki pominęłam, bo po prostu nie miałam)
2-3 łyżki cukru ( najlepiej trzcinowego)

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto (ma byc zwarte); następnie uformować wałeczek i odcinać nożem plasterki; układać je na wyłożonej papierem blasze i piec w temperaturze 220°-230° ok. 5 do 8 minut. Ciasteczka mają być lekko rumiane.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz