Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dlatego zaczynamy od owinięcia tortownicy dobrej jakości folią aluminiową. Na zdjęciu poniżej prezentuję najwłaściwszy sposób owijania w folię tortownicy; folię nakładamy na spód od wewnątrz, zaciskamy obręczą i następnie owijamy obręcz od zewnatrz. Dla pewności radzę owinąć formę jeszcze raz podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Na koniec tortownicę smarujemy masłem i układamy na dnie wycięte z papieru koło.
Składniki na spód:
• 70 g masła, roztopionego
• 140 g ciastek digestive, pokruszonych
Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
• 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia), ja dałam kg serka
• 250 g drobnego cukru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• skórka otarta z jednej cytryny
• 1,5 łyżeczki soku z cytryny
• 3 duże jajka
• 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Zagotować wodę w czajniku. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. Jeśli nie macie większej formy to ustawcie naczynie półkę niżej pod sernikiem ( wtedy też odpada cała zabawa z owijaniem tortownicy w folię aluminiową).
Piekarnika nagrzać do 160-170 °C. Wstawić formę z sernikiem i piec ok. 1,5 godziny. Po godzinie proponuję przykryć z wierzchu folią aluminiową bo inaczej sernik może się spiec.
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 30 minut, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, posmarować polewą równo na całej powierzchni i ponownie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu jest gotowy.
Zagotować wodę w czajniku. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. Jeśli nie macie większej formy to ustawcie naczynie półkę niżej pod sernikiem ( wtedy też odpada cała zabawa z owijaniem tortownicy w folię aluminiową).
Piekarnika nagrzać do 160-170 °C. Wstawić formę z sernikiem i piec ok. 1,5 godziny. Po godzinie proponuję przykryć z wierzchu folią aluminiową bo inaczej sernik może się spiec.
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 30 minut, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, posmarować polewą równo na całej powierzchni i ponownie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu jest gotowy.
Polewa z kwaśnej śmietany:
• 100 g kwaśnej śmietany
• 80 g śmietany kremówki
• 3 łyżki cukru pudru
Smacznego :)
sernik cudny, wygląda idealnie, jest delikatny tak jak lubię :)już za mną taki nowojorski od dawna chodzi chyba się w końcu skuszę :)
OdpowiedzUsuńNo to radzę się skusić, bo naprawdę warto, jest przepyszny :-)Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń