niedziela, 1 stycznia 2012

Keks




















Składniki:
1 kostka miękkiego masła ( 250 g)
1 szklanka cukru pudru
5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
225 g mąki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wódki
duża szklanka bakalii (rodzynki, figi, daktyle, kandyzowane owoce, orzechy, żurawina, itp.)


Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem, na puszystą, białą masę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku, proszek do pieczenia, przesianą mąkę, ekstrakt i wódkę.
Z białek ubić pianę, 1/3 dodać do masy, rozmieszać, by rozluźnić ciasto, potem delikatnie wmieszać pozostała pianę i bakalie.
Masę nałożyć do keksówki (o długości 29 cm) wysmarowanej masłem i wysypanych kaszą manną.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz