wtorek, 10 stycznia 2012

Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką


Składniki na 2 duże strucle:
    * 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
    * pół szklanki letniej maślanki lub kefiru
    * 2 duże jajka
    * 3 czubate łyżki cukru
    * pół łyżeczki soli
    * 4 łyżki masła, roztopionego (około 60 g)
    * 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
    * skórka otarta z 1 cytryny i sok z niej wyciśnięty

    Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn(  tj. rozetrzeć je z łyżką cukru i zalać odrobiną ciepłego mleka ( ok. 25 ml.) Odczekać ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (bombelkować). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć  ściereczką  i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 90 minut).

Nadzienie z twarogu:
    * 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
    * 2 żółtka
    *  2/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
    * 50 g masła, w temperaturze pokojowej
    * skórka otarta z 2 cytryn

 Przygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść i wymieszać (twarożku nie trzeba mielić, smakuje lepiej jak są wyczuwalne grudki ).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć połowę przygotowanego nadzienia, tylko na środku, wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zwinąć w roladę, składając na 3 części (pierwszą, dolną częścią ciasta przykrywamy część wysmarowaną nadzieniem, następnie składamy raz jeszcze, zwijając jak roladę; boki podkładamy pod spód). Gotowe strucle ułożyć na blaszce (27 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Pomiędzy struclami położyć również papier do pieczenia, by się nie zetknęły podczas pieczenia (najlepiej ułożyć między nimi keksówkę). Przed samym pieczeniem strucle naciąć wzdłuż ostrym nożem, prawie do samej blaszki (nie przecinając końców strucli, należy zostawić około 5 cm z każdej strony nie rozcięte),  posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.

Składniki na kruszonkę:

   * 100 g mąki pszennej
   * 50 g cukru z wanilią
   * 60 g masła, roztopionego

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować je w kruszonkę.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz