niedziela, 22 stycznia 2012

Murzynek z nutą piernikową

To delikatne ciasto na każdą okazję. Piernikowa nutka dodaje mu uroku i aromatu. Czekoladowo elegancki. Nigdy nas nie zawiódł i na stałe wpisał się w nasze rodzinne słodkie menu. Przepis pochodzi z Moich wypieków

Składniki:
     1/2 kostki masła
     3 jaja
     2 szklanki mąki
     1 szklanka cukru
     1 szklanka mleka
     5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego ( albo innego np. truskawkowego)
     2 łyżeczki cynamonu
     1 łyżeczka sody
     2 łyżeczki przyprawy do piernika
     5 łyżeczek kakao

    Cukier, kakao, mleko wymieszać, dodać masło i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 1 minuty. Do wystudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać dżem i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

    Piec 45 minut  w temperaturze 170°C (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem, ale można też w tradycyjnej prostokątnej blaszce). Polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
2 łyżki masła roztopić, dodać 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek słodkiej śmietany. Wymieszać, krótko zagotować.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz