To delikatne ciasto na każdą okazję. Piernikowa nutka dodaje mu uroku i aromatu. Czekoladowo elegancki. Nigdy nas nie zawiódł i na stałe wpisał się w nasze rodzinne słodkie menu. Przepis pochodzi z Moich wypieków.
Składniki:
1/2 kostki masła
3 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego ( albo innego np. truskawkowego)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
5 łyżeczek kakao
Cukier, kakao, mleko wymieszać, dodać masło i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 1 minuty. Do wystudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać dżem i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec 45 minut w temperaturze 170°C (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem, ale można też w tradycyjnej prostokątnej blaszce). Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła roztopić, dodać 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek słodkiej śmietany. Wymieszać, krótko zagotować.
Piec 45 minut w temperaturze 170°C (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem, ale można też w tradycyjnej prostokątnej blaszce). Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła roztopić, dodać 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek słodkiej śmietany. Wymieszać, krótko zagotować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz