niedziela, 1 stycznia 2012

Muffinki z bananami































Dzisiaj przepis na absolutną klasykę wśród naszych domowych wypieków. Smaczne, banalnie łatwe w przygotowaniu, doskonałe do popołudniowej herbatki.Wystarczy zastosować pełnowartościowe składniki (np. mąka z pełnego przemiału), a okażą się Waszym ulubionym i przede wszystkim zdrowym smakołykiem...

Składniki na około 15 muffinek:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka, roztrzepane
120 g drobnego cukru
pół szklanki oleju
300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
2 banany
 
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, jogurt, olej i rozgniecione banany. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, najlepiej widelcem,  tylko do połączenia się składników.
Ciasto nałożyć do formy na muffinki ( do 3/4 wysokości)  piec około 25 minut w temperatutrze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz