sobota, 25 lutego 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

W sezonie nie ma nic lepszego jak ciacho z pysznych i dojrzałych śliwek. Zapobiegliwi mogą się również popisać tym ciastem w samym środku zimy - kwestia pojemności zamarażarki ;) Dziś prezentujemy przysmak tęskniących za śliwkową porą roku... :)

Składniki na zaczyn:

    4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 łyżeczki cukru

Ponadto na ciasto:

     1/2 szklanki letniego mleka
     1/2 szklanki cukru
     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
     otarta skórka z połowy cytryny
     szczypta soli
     1/4 kostki rozpuszczonego masła ( masło=250 g)
     1 jajko
     1 żółtko
     2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
     śliwki węgierki, około 1 kilograma

I na kruszonkę ( ja robię z połowy porcji):

     180 g mąki pszennej ( użyłam orkiszowej)
     100 g cukru
     cukier waniliowy - 16 g
     pół kostki roztopionego masła
     1/4 łyżeczki cynamonu


    Przygotować zaczyn. Do miski wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.  Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. 
    Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.
    Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
    Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz