Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej ( dałam pszenną typ 1850)
3/4 szklanki mąki żytniej razowej ( dałam żytnią typ 2000)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków)
1/4 szklanki brązowego cukru
2 - 3 suszone figi, drobno posiekane (nie miałam, więc dałam garść rodzynek, można też dać ok 80 g posiekane czekolady )
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
3 średnie dojrzałe banany ( dałam 2 duże)
Przygotować formę keksową o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm (mierzona po dnie). Posmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i wysypać otrębami żytnimi lub pszennymi.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni. Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, gałkę, kardamon i goździki. Wymieszać, dodać cukier, figi, orzechy i znów wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, miód, jogurt i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać rozgniecione widelcem banany i wymieszać łyżką. Połączyć delikatnie łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez 15 minut, następnie wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce. Pokroić po około 30 minutach, gdy trochę ostygnie.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni. Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, gałkę, kardamon i goździki. Wymieszać, dodać cukier, figi, orzechy i znów wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, miód, jogurt i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać rozgniecione widelcem banany i wymieszać łyżką. Połączyć delikatnie łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez 15 minut, następnie wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce. Pokroić po około 30 minutach, gdy trochę ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz