niedziela, 12 lutego 2012

Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami


Składniki:
    2/3 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki drobnego cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1/4 łyżeczki soli
    1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
    2 jajka, roztrzepane
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
    1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem z serka philadelphii:
    300 g serka philadelphia
    6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
    1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

    Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz