środa, 21 marca 2012

Drożdżówki z serem


Składniki na ciasto (około 15 drożdżówek):
    500 g mąki pszennej
    42 g świeżych drożdży
    20 g miodu
    2 jajka
    250 g mleka
    7 g soli
    75 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:   
    4 łyżki miękkiego masła
    pół szklanki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka cukru waniliowego
    400 g sera twarogowego
   
    Z drożdży zrobić rozczyn. Pokruszone drożdże posypać łyżeczką cukru i poczekać aż się rozpuszczą. Zalać odrobiną ciepłego mleka (ok. 5 łyżek). Resztę mleka wymieszać z miodem i jajkiem. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, mleko z jajkiem i modem, masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

     Po tym czasie z ciasta formować bułeczki masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.  Piec około  20 minut w 200ºC. 





 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz