Składniki na ciasto (około 15 drożdżówek):
500 g mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
7 g soli
75 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
4 łyżki miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego
Z drożdży zrobić rozczyn. Pokruszone drożdże posypać łyżeczką cukru i poczekać aż się rozpuszczą. Zalać odrobiną ciepłego mleka (ok. 5 łyżek). Resztę mleka wymieszać z miodem i jajkiem. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, mleko z jajkiem i modem, masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem. Piec około 20 minut w 200ºC.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz