sobota, 10 listopada 2012

Chleb na owsiance

   
    Fajny przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który może zrobić każdy z Was. Warunkiem jest posiadanie dość dobrego miksera z hakiem do ciasta drożdżowego ;-) Dodatkową jego zaletą jest fakt, że jak na chleb drożdżowy bardzo długo utrzymuje świeżość. Polecam!

Składniki na  2 bochenki w foremkach o wymiarach 11x20 cm

500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
 2 łyżki (30 g) miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
175 ml mleka

masło i owsiane otręby do wysypania foremek

       Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko. Następnie do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
    Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami foremki. Ciasto wkładamy do foremek ( nie ma potrzeby formowania bochenków) i  wyrównujemy zwilżonymi dłońmi. Chlebki można posypać sezamem, płatkami owsianymi lub innymi ulubionymi ziarnami.  Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, ( na około 30 min). Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.

Smacznego :-)
 Źródło przepisu: Kuchnia nad Atlantykiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz