Mając w lodówce spory zapas twarogu oraz serka wiejskiego zaczęłam szukać ciekawego sposobu na zużycie obu tych produktów, i tak oto trafiłam na ten przepis. Troszkę go zmodyfikowałam i tak oto powstał sernik doskonały. Delikatny, kremowy, na lekko czekoladowym spodzie, polany pyszną frużeliną. Smakował wszystkim, bez wyjątku. Polecam!
Składniki spodu:
180 g ciasteczek z czekoladą ( np. digestive)
70 g rozpuszczonego masła
Dno tortownicy o średnicy ok. 24-26 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć na drobne okruszki ( najlepiej blenderem). Wlać do nich masło i wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć tortownicę, lekko przyciskając. włożyć do lodówki.
180 g ciasteczek z czekoladą ( np. digestive)
70 g rozpuszczonego masła
Dno tortownicy o średnicy ok. 24-26 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć na drobne okruszki ( najlepiej blenderem). Wlać do nich masło i wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć tortownicę, lekko przyciskając. włożyć do lodówki.
Składniki na masę serową:
500 g mielonego, białego sera
200 g serka wiejskiego
kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
130 g drobnego cukru (lub cukru pudru)
skórka starta z cytryny
3 jajka
100 ml śmietanki 30%
Do miski włożyć serek wiejski. Dokładnie rozdrobnić go za pomocą widelca. Następnie dodać twaróg mielony, śmietankę, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny i dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier. Ubite białka stopniowo i delikatnie przełożyć do masy serowej. Delikatnie, już tylko z pomocą sylikonowej szpatułki, wszystko wymieszać.
Gotową masę przelać na uprzednio przygotowany spód i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 175 st. C). Piec 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 st. i piec jeszcze 40 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto do ostygnięcia.
Składniki na domową frużelinę wiśniową:
400 g mrożonych wiśni
1-2 łyżki mąki ziemniaczane
4 łyżki cukru pudru
Mrożone wiśnie wsypać do miski. Powstały po rozmrożeniu sok przelać do szklanki. Powinna wyjść szklanka, jeżeli nie, należy uzupełnić ją wodą. 2/3 szklanki soku wlać do garnuszka, w reszcie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i 4 łyżki cukru. Kiedy sok zacznie wrzeć wlać do niego sok z mąką i cukrem i intensywnie mieszać. Gdyby masa była trudna do mieszania, dolać wody. Dosypać wiśnie, wymieszać całość i jeszcze chwilę pogotować. Przestudzoną frużelinę nałożyć na wystudzony sernik.
Smacznego :-)
Źródło: Ciasteczkolandia
Zaśliniłem komputer i biurko:) Musi być genialny.
OdpowiedzUsuńSłowa uznania z ust tak popularnego szczecińskiego blogera to prawdziwy zaszczyt ;-) Dzięki Daniel!
OdpowiedzUsuń