czwartek, 15 listopada 2012

Sernik z wiśniową frużeliną


    Mając w lodówce spory zapas twarogu oraz serka wiejskiego zaczęłam szukać ciekawego sposobu na zużycie obu tych produktów, i tak oto trafiłam na ten przepis. Troszkę go zmodyfikowałam i tak oto powstał sernik doskonały. Delikatny, kremowy, na lekko czekoladowym spodzie, polany pyszną frużeliną. Smakował wszystkim, bez wyjątku. Polecam!

Składniki spodu:
    180 g ciasteczek z czekoladą ( np. digestive)
    70 g rozpuszczonego masła

    Dno tortownicy o średnicy ok. 24-26 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć na drobne okruszki ( najlepiej blenderem). Wlać do nich masło i wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć tortownicę, lekko przyciskając. włożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:
    500 g mielonego, białego sera
    200 g serka wiejskiego
    kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    130 g drobnego cukru (lub cukru pudru)
    skórka starta z cytryny
    3 jajka
    100 ml śmietanki 30%
   
      Do miski włożyć serek wiejski. Dokładnie rozdrobnić go za pomocą widelca. Następnie dodać twaróg mielony, śmietankę, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny i dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier. Ubite białka stopniowo i delikatnie przełożyć do masy serowej. Delikatnie, już tylko z pomocą sylikonowej szpatułki, wszystko wymieszać.
    Gotową masę przelać na uprzednio przygotowany spód i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 175 st. C). Piec 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 st. i piec jeszcze 40 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto do ostygnięcia.

Składniki na domową frużelinę wiśniową:
    400 g mrożonych wiśni
    1-2 łyżki mąki ziemniaczane
    4 łyżki cukru pudru

    Mrożone wiśnie wsypać do miski. Powstały po rozmrożeniu sok przelać do szklanki. Powinna wyjść szklanka, jeżeli nie, należy uzupełnić ją wodą.  2/3 szklanki soku wlać do garnuszka, w reszcie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i 4 łyżki  cukru. Kiedy sok zacznie wrzeć wlać do niego sok z mąką i cukrem i intensywnie mieszać. Gdyby masa była trudna do mieszania, dolać wody. Dosypać wiśnie, wymieszać całość i jeszcze chwilę pogotować. Przestudzoną frużelinę nałożyć na wystudzony sernik.


Smacznego :-)

Źródło: Ciasteczkolandia

2 komentarze:

  1. Zaśliniłem komputer i biurko:) Musi być genialny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słowa uznania z ust tak popularnego szczecińskiego blogera to prawdziwy zaszczyt ;-) Dzięki Daniel!

    OdpowiedzUsuń