sobota, 10 listopada 2012

Przyprawa do piernika


    Tym razem chciałabym Wam przedstawić nie do końca przysmak, ale z pewnością niezbędny składnik wielu wspaniałych ciast i ciasteczek. Ze względu na chemiczne wariacje na temat przyprawy do piernika, dostępne we wielu odmianach na półkach sklepowych, prawdziwą przyprawę do piernika proponuję wykonać samodzielnie. Niezwykle prosty przepis, ale efekt jest rewelacyjny!

Składniki:
 3 opakowania cynamonu (45 g)
 1 opakowanie mielonego imbiru (10 g)
 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
 10 strąków kardamonu
 1 łyżeczka całych goździków
 1,5 łyżeczki nasion kolendry
 1 płaska łyżeczka białego pieprzu ziarnistego
 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
 2 duże laski wanilii (pokrojone w około 2 centymetrowe kawałki)

    Wszystkie składniki umieszczamy albo w mocnym blenderze albo partiami w młynku do kawy i mielimy do chwili aż wszystkie składniki będą rozdrobnione. Jeśli macie w domu Thermomix miksujcie 30 sekund, obroty 9. Gotową przyprawę trzymamy w szczelnie zamykanym pojemniku (lub słoiczku) w chłodnym miejscu.

Źródło: Gotuję bo lubię

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz