sobota, 7 kwietnia 2012

Babka majonezowa

    Na początku nikt nie mógł uwierzyć, że to najprawdziwsza, słodka i przepyszna babka, która nie ma nic wspólnego z mięsem, kanapkami lub jajkiem na twardo :) Ciekawość skusiła domowników, którzy teraz regularnie składają na nią zamówienia...

Składniki:
 1/2 szklanki mąki pszennej
 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
 1 szklanka cukru
 4 duże jajka
 3/4 szklanki majonezu
 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 1 - 2 łyżki soku cytrynowego

    Wszystkie składniki na babkę umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy ok 3-5 minut (aby cukier się rozpuścił). Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 50 minut, jednak zawsze najlepiej już troszkę wcześniej zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche.
   Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Cukier łączymy z sokiem z cytryny i energicznie mieszamy. Lukier nie powinien być zbyt rzadki, dlatego sok dodajemy stopniowo. Polukrowana babka jest gotowa do konsumpcji od zaraz :)



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz