Przepyszny deser, idealny na nadchodzącą majówkę! Polecam :)
Źródło: Moje wypieki.
Składniki na 5 niedużych szklanek:
80 g ciastek digestive lub innych, pokruszonych
350 g mascarpone lub innego sera ( mielony twaróg, ricotta)
4 łyżki cukru pudru (lub więcej, wedle smaku)
nasiona z 1 laski wanilii
pół szklanki jogurtu greckiego
truskawki, na wierzch
Sos truskawkowy:
300 g truskawek
1 łyżka cukru (lub więcej, wedle smaku)
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka świeżo wyciśnietego soku z cytryny
Pokruszone ciastka wysypać na dno szklanek. Ser biały wymieszać z cukrem, wanilią i jogurtem. Przygotować sos: truskawki rozgnieść widelcem w niedużym ganuszku, dodać sok z cytryny, skrobię, cukier, zagotować. Ostudzić. Na ciastka układać na przemian warstwy sera i sosu truskawkowego. Udekorować truskawkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz