niedziela, 1 kwietnia 2012

Mazurek chałwowo-orzechowy


Składniki na spód:
     120 g zimnego masła
     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
     80 g cukru pudru
     150 g mąki pszennej
     40 g mąki ziemniaczanej

    Wszystkie składniki umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować na jednolitą masę (oczywiście można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie). Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć równomiernie ciasto (można wcześniej je rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia.
    Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na masę chałwowo - orzechową:
     200 g chałwy orzechowej
     pół szklanki śmietany kremówki 30%
     100 g dowolnych orzechów
     3 łyżki cukru pudru

    Wszystkie składniki umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować na jednolitą, gładką masę. Przełożyć ją do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Pogotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia.
    Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.

Ponadto:

     80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej
     garść posiekanych orzechów, do dekoracji

Orzeszki wysypać na wierzch masy chałwowej, całość ozdobić czekoladą.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz