piątek, 6 kwietnia 2012

Wielkanocne bułeczki zajączki

     
    W okresie Świąt Wielkanocnych aż roi się od różnych tematycznych gadżetów. Mimo przeróżnych marketingowych chwytów, najlepszym źródłem świątecznego sukcesu, jak zawsze, pozostaje domowa twórczość własna :D 
    Idąc tym tropem, dzisiaj proponuję Wam wykonanie własnej bułeczki, doskonałej do ozdobienia koszyczka lub stołu podczas Wielkanocnego Śniadania...  
    Przepis z Moich Wypieków :)

Składniki na około 8 - 9 bułeczek:

    250 g mąki żytniej pełnoziarnistej ( ja użyłam żytniej typ 720)
    350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    14 g suchych drożdży (2 opakowania) lub 28 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    250 g kefiru (lub maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
    150 g  kwaśnej śmietany 18%
    kilka łyżek mleka

Do dekoracji:
    nasiona dyni, słonecznika, sezamu lub maku
    białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (alergicy zamiast jajka użyją wody)

    Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, przykryte, do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą z tych części jeszcze na 3 części: mały okrągły ogonek (mała kulka); trochę większa głowa (kształt łzy lub gruszki), którą na czubku przecinamy, by powstały uszy zająca; ostatnią największą część (grzbiet zajączka) tworzymy przez uformowanie wałeczka i zwinięcie go jak ślimaka, zaczynając od środka (jak na zdjęciu).

   
    Ułożyć na blaszce grzbiety, dołączyć główkę i ogonek, posmarować bułeczki białkiem (do samego białka lepiej trzymają się nasionka), zrobić oczy z dyni lub słonecznika, posypać dowolnymi ziarnami. Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ponownie do wyrośnięcia, żeby zwiększyły objętość (około 20 - 30 minut).
    Piec w temperaturze 200ºC - pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 12 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz