W okresie Świąt Wielkanocnych aż roi się od różnych tematycznych gadżetów. Mimo przeróżnych marketingowych chwytów, najlepszym źródłem świątecznego sukcesu, jak zawsze, pozostaje domowa twórczość własna :D
Idąc tym tropem, dzisiaj proponuję Wam wykonanie własnej bułeczki, doskonałej do ozdobienia koszyczka lub stołu podczas Wielkanocnego Śniadania...
Przepis z Moich Wypieków :)
Składniki na około 8 - 9 bułeczek:
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej ( ja użyłam żytniej typ 720)
350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
14 g suchych drożdży (2 opakowania) lub 28 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
250 g kefiru (lub maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
150 g kwaśnej śmietany 18%
kilka łyżek mleka
Do dekoracji:
nasiona dyni, słonecznika, sezamu lub maku
białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (alergicy zamiast jajka użyją wody)
Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, przykryte, do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą z tych części jeszcze na 3 części: mały okrągły ogonek (mała kulka); trochę większa głowa (kształt łzy lub gruszki), którą na czubku przecinamy, by powstały uszy zająca; ostatnią największą część (grzbiet zajączka) tworzymy przez uformowanie wałeczka i zwinięcie go jak ślimaka, zaczynając od środka (jak na zdjęciu).
Ułożyć na blaszce grzbiety, dołączyć główkę i ogonek, posmarować bułeczki białkiem (do samego białka lepiej trzymają się nasionka), zrobić oczy z dyni lub słonecznika, posypać dowolnymi ziarnami. Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ponownie do wyrośnięcia, żeby zwiększyły objętość (około 20 - 30 minut).
Piec w temperaturze 200ºC - pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 12 minut. Wystudzić na kratce.
Piec w temperaturze 200ºC - pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 12 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz