środa, 2 maja 2012

Ciabatta


Biga:
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
2/3 szklanki mąki

    Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć folią i odstawić na 9-17 h. ( najlepiej przygotować ją wieczorem)

Następnie dodać:

1 i 3/4 szklanki wody
2 łyżeczki drożdży instant
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 850)
1,5 łyżeczki soli

    Wszystkie składniki wyrabiamy, najłatwiej przy pomocy miksera z hakiem. Na tym etapie nie należy dosypywać więcej mąki - ciasto w miarę wyrabiania, robi się bardziej elastyczne i sprężyste. Po wyrobieniu, ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3-4 godziny do fermentacji.

    Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, rękami formujemy prostokąt o wymiarach 25 x 30 cm. Posypujemy mąką i ostrym nożem lub nożem do pizzy dzielimy ciasto na kwadraty o boku 5 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy mąką. Na tym etapie ciasto przypomina placki, ale w gorącym piekarniku dobrze wyrośnie. Odstawiamy do wyrośniecia na 30-40 minut.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 st C. Wstawiamy bułeczki, na dno piekarnika wysypujemy kostki lodu (lub spryskujemy wodą ścianki piekarnika, by powstała para) i pieczemy ok. 12-20 minut. (wszystko zależy od wielkości bułek - po 12 minutach należy sprawdzać ich stopień zarumienienia).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz