Składniki:
170 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g miękkiego masła
120 g cukru
3 jajka
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki, ubitej (można do niej dodać odrobinę cukru pudru)
200 g pokrojonych truskawek lub dżemu truskawkowego
cukier puder do posypania
Używając miksera masło utrzeć z cukrem na biały i puchaty krem. Wmiksować jajka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić. Ciasto podzielić wzdłuż na 2 krążki. Przełożyć je ubitą kremówką i kawałkami truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz