niedziela, 27 maja 2012

Victoria sponge cake


Składniki:

     170 g mąki pszennej
     1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
     170 g miękkiego masła
     120 g cukru
     3 jajka

Dodatkowo:

     250 ml śmietany kremówki, ubitej (można do niej dodać odrobinę cukru pudru)
     200 g pokrojonych truskawek lub dżemu truskawkowego
     cukier puder do posypania

     Używając miksera masło utrzeć z cukrem na biały i puchaty krem. Wmiksować jajka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić. Ciasto podzielić wzdłuż na 2 krążki. Przełożyć je ubitą kremówką i kawałkami truskawek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz