Dzisiaj proponuję coś lekkiego, wiosennego i szokująco łatwego w przygotowaniu. Cóż może być wspanialszego niż truskawkowe cudo na biszkopcie lekkim jak powietrze... :)
Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Składniki na piankę truskawkową:
300 g truskawek
1 szklanka śmietanki kremówki
2 galaretki truskawkowe
kilka truskawek w całości
300 g truskawek zmiksować ze śmietanką, pozostałe ułożyć na cieście. Galaretki przygotować w 3 szklankach wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia.Tężejącą galaretkę zmiksować z koktajlem truskawkowym i na wpół sztywną masę wylać delikatnie na ciasto z truskawkami. Chłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz