wtorek, 15 maja 2012

Biszkopt z truskawkami


Dzisiaj proponuję coś lekkiego, wiosennego i szokująco łatwego w przygotowaniu. Cóż może być wspanialszego niż truskawkowe cudo na biszkopcie lekkim jak powietrze... :)

Składniki na biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

      Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką.

    Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Składniki na piankę truskawkową:
 300 g truskawek
 1 szklanka śmietanki kremówki
 2 galaretki truskawkowe
 kilka truskawek w całości

    300 g truskawek zmiksować ze śmietanką, pozostałe ułożyć na cieście. Galaretki przygotować w 3 szklankach wrzącej wody, odstawić do ostygnięcia.Tężejącą galaretkę zmiksować z koktajlem truskawkowym i na wpół sztywną masę wylać delikatnie na ciasto z truskawkami. Chłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz