sobota, 26 maja 2012

Tort bezowo-kawowy


    Boski!!! Chrupiące z zewnątrz i ciągnące w środku bezy a do tego delikatny krem kawowy... Niebo w gębie! To efektowny i zarazem niezwykle prosty tort, idealny na zakończenie  uroczystego obiadu, na przykład z okazji Dnia Mamy ;-)

   Przepis z bloga Moje wypieki.

Składniki na 3 blaty bezowe:

     6 białek
     250 g cukru pudru
     1 łyżeczka soku z cytryny
     1 łyżka skrobi ziemniaczanej

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować talerzyk). Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo.  Na końcu delikatnie wmieszać skrobię i sok z cytryny. Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w 140ºC ( piekłam na dwóch blachach, z termoobiegiem w 120ºC).  Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć.

Składniki na masę kawową:

    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
    2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone
    2 łyżki cukru pudru

    Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić mikserem (przystawką do ubijania białek). Masę podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe. Udekorować dowolnymi owocami ( maliny, truskawki, jagody itp.). Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz