Boski!!! Chrupiące z zewnątrz i ciągnące w środku bezy a do tego delikatny krem kawowy... Niebo w gębie! To efektowny i zarazem niezwykle prosty tort, idealny na zakończenie uroczystego obiadu, na przykład z okazji Dnia Mamy ;-)
Przepis z bloga Moje wypieki.
Przepis z bloga Moje wypieki.
Składniki na 3 blaty bezowe:
6 białek
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować talerzyk). Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Na końcu delikatnie wmieszać skrobię i sok z cytryny. Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w 140ºC ( piekłam na dwóch blachach, z termoobiegiem w 120ºC). Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć.
Składniki na masę kawową:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić mikserem (przystawką do ubijania białek). Masę podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe. Udekorować dowolnymi owocami ( maliny, truskawki, jagody itp.). Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz