środa, 9 maja 2012

Placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką


    Połączenie rabarbaru i truskawek w tradycyjnym cieście drożdżowym. Bez takiego ciasta nie wyobrażam sobie wiosny... Przepis ten towarzyszy mi także całe lato, zmieniam tylko owoce np. na jagody lub maliny :) Przepis  Nigelli Lawson, polecam!

Zaczyn:
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych instant)
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki cukru

Ciasto:
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
50 g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 3/4 szklanki mąki
1 jajko plus 1 łyżka śmietany
600-700 g rabarbaru - obranego i pokrojonego na cienkie plasterki (0,5 cm grubości) plus 75 g drobnego cukru i 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
3/4 szklanki truskawek

Kruszonka:
50 g mąki
30 g cukru
30 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki cynamonu

    Wlać mleko do dużej miski, dodać drożdże i zostawić na kilka minut. Dodać mąkę i cukier - wymieszać. Przykryć i zostawić aż masa podwoi swoją objętość.
    Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem, wanilią i cynamonem oraz roztopionym masłem. Blachę 30x20cm posmarować masłem, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozciągnąć. Posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Rabarbar wymieszać z cukrem i przyprawą do piernika. Ułożyć rabarbar i truskawki na cieście, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
    Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto i piec ok. 30-40 minut, aż będzie rumiane. Przed pokrojeniem ostudzić.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz