piątek, 18 maja 2012

Karpatka


Składniki na ciasto:

   1 szklanka wody
   pół kostki masła (125 g)
   1 szklanka mąki pszennej
   5 jajek
   1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!).  W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Składniki na krem:

     3 szklanki mleka
     3/4 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    1 cukier waniliowy - 16 g
    4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką'
     5 łyżek mąki ziemniaczanej, z lekką 'górką'
    4 jajka

    Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz