niedziela, 20 maja 2012

Sernik gotowany


Składniki na 3 kruche spody:

400 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
150 g masła, zimnego
2 duże żółtka
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wszystkie składniki włożyć do malaksera i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto można również wyrobić ręcznie - wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 3 równe części. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i w taki sam sposób upiec 2 pozostałe placki. Wystudzić.

Masa serowa: 
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
20 dag masła, w temperaturze pokojowej
300 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka, białka i żółtka osobno
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1/3 szklanki mleka
ekstrakt migdałowy, waniliowy lub ulubiony aromat do smaku

    Masło utrzeć w misie miksera na lekką, jasną masę. Dodawać cukier i ucierać. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodawać zmielony twaróg i ucierać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
    Masę serową przełożyć do większego garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.
    Jeden z wcześniej upieczonych placków zapiąć w tortownicy. Na niego wylać połowę masy serowej i przykryć drugim kruchym plackiem. Następnie wylać pozostałą część masy serowej i przykryć trzecim, ostatnim plackiem. Sernik obciążyć i schłodzić przez 12 h (całą noc) w lodówce.
    Kolejnego dnia usunąć obciążenie, sernik oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz