Składniki na 3 kruche spody:
400 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
150 g masła, zimnego
2 duże żółtka
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i
wyrobić gładkie ciasto. Ciasto można również wyrobić ręcznie -
wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, szybko zagnieść.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce
przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na
3 równe części. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.
Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub
do zezłocenia. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i w taki sam
sposób upiec 2 pozostałe placki. Wystudzić.
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
20 dag masła, w temperaturze pokojowej
300 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka, białka i żółtka osobno
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1/3 szklanki mleka
ekstrakt migdałowy, waniliowy lub ulubiony aromat do smaku
Masło utrzeć w misie miksera na lekką,
jasną masę. Dodawać cukier i ucierać. Dodawać żółtka, jedno po drugim,
ucierając. Dodawać zmielony twaróg i ucierać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do większego
garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek
budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać
ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.
Jeden z wcześniej upieczonych placków
zapiąć w tortownicy. Na niego wylać połowę masy serowej i przykryć
drugim kruchym plackiem. Następnie wylać pozostałą część masy serowej i
przykryć trzecim, ostatnim plackiem. Sernik obciążyć i schłodzić przez
12 h (całą noc) w lodówce.
Kolejnego dnia usunąć obciążenie, sernik oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz