Składniki na 12 sztuk:
140 g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki przyprawy korzennej np. domowej
1/3 szklanki kefiru lub maślanki
1 i 1/4 szklanki puree z dyni ( dynię, myjemy, tniemy na mniejsze kawałki, wyciągamy pestki i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. godziny w 180 st. Potem ją obieramy i miksujemy np. blednerem na puree. Niewykorzystane puree przechowujemy w lodówce lub zamrażamy)
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy mieszamy i przesiewamy do miski. Puree z dyni mieszamy z kefirem lub maślanką. W misie miksera ucieramy masło z brązowym cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. W trzech turach, na zmianę, dodajemy puree z dyni i suche składniki, mieszając już tylko szpatułką, jedynie do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Posypujemy posypką cukrową. Babeczki pieczemy w 180ºC przez 25 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Posypka cukrowa:
4 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka cynamonu
Źródło: Moje wypieki
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz