poniedziałek, 15 października 2012

Babeczki z dynią


Składniki na 12 sztuk:

    140 g masła
    2,5 szklanki mąki pszennej
     2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
     1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
     pół łyżeczki soli
     pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
     pół łyżeczki przyprawy korzennej np. domowej
     1/3 szklanki kefiru lub maślanki
     1 i 1/4 szklanki puree z dyni ( dynię, myjemy, tniemy na mniejsze kawałki, wyciągamy pestki i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. godziny w 180 st. Potem ją obieramy i miksujemy np. blednerem na puree. Niewykorzystane puree przechowujemy w lodówce lub zamrażamy)
     3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
     2 duże jajka

    Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy mieszamy i przesiewamy do miski. Puree z dyni mieszamy z kefirem lub maślanką. W misie miksera ucieramy masło z brązowym cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. W trzech turach, na zmianę, dodajemy puree z dyni i suche składniki, mieszając już tylko szpatułką, jedynie do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Posypujemy posypką cukrową. Babeczki pieczemy w 180ºC przez 25 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Posypka cukrowa:

     4 łyżki cukru demerara
     1 łyżeczka cynamonu




Źródło: Moje wypieki
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz