To jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam. Klasyczna, na kruchym spodzie, z cynamonem i pysznymi jabłuszkami. Dlatego też już od wielu "sezonów jabłkowych" zawsze wracam właśnie do niej :-) Polecam!
Składniki:
500 g mąki krupczatki
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany (min. 18%)
Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do do zamrażarki.
Składniki na masę jabłkową:
2 - 3 kg jabłek (im więcej, tym lepiej)
cynamon do smaku
cukier do smaku
bułka tarta do podsypania
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku). Schłodzone ciasto należy podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC. Wyjąć, posypać bułką tartą, by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć lub pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz