Jeden z lepszych chlebów jaki ostatnio upiekłam. Mięciutki, z chrupiącą skórką i co najważniejsze pełen zdrowego siemienia lnianego, które w naszym domu uwielbiamy. Przygotowanie go jest trochę bardziej skomplikowane, a może nie tyle skompilowane co czasochłonne (pieczenie należy zaplanować na dwa dni) ale uważam, że naprawdę warto :-)
Składniki na ziarno:
35 g siemienia lnianego
100 g wody
Składniki na zaczyn:
75 g mąki pszennej
90 g wody
2 łyżki zakwasu
Składniki na ciasto chlebowe ( z przepisu wychodzi jeden duży bochenek):
380 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
40 g mąki żytniej
60 g uprażonych ziaren słonecznika
30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
175 g wody
18 g (1 łyżka) soli
130 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
170 g zaczynu (patrz wyżej)
1/4 łyżeczki suchych drożdży
W dzień poprzedzający pieczenie zalać siemię lniane zimną wodą i pozostawić do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin. Składniki zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.
Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego ( mikserem około 3 minut, ręcznie do 10 minut). Ewentualnie można skorygować ilość mąki lub wody – ciasto powinno być średnio ścisłe. Ciasto zostawić do odpoczęcia na ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry.
Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić w głębokiej formie keksowej do ponownego wyrastania ( odłożyć w ciepłe miejsce). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Chleb pieczemy ok. 40 minut w temp. 220ºC.
Smacznego :-)
Źródło: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz