środa, 24 października 2012

Orechówki - ciasteczka orzechowe

   Te ciasteczka to nic innego jak makaroniki orzechowe, czyli bezy z dodatkiem zmielonych orzechów. Mocno chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, ciągnące się wewnątrz. Może nie wyglądają zbyt efektownie, ale są naprawdę pyszne. Jedyny minus to taki, że z podanego przepisu wychodzi dość mało ciastek, bo ok. 25 :-(

Składniki:
3 białka
250 g cukru ( ciastka są mega słodkie, więc proponuję dać trochę mniej cukru)
250 g obranych orzechów włoskich


    Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gdy zaczną intensywnie pachnieć, zdjąć je z patelni i zmielić w blenderze. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmielone orzechy. Powstałą masę podgrzewać w rondelku ok. 5 minut, cały czas mieszając. W przeciwnym razie masa się przypali.  Gdy masa ostygnie, zwilżonymi rękoma uformować niewielkie kuleczki.
    Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej silikonową matą lub nieprzywierającym papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 25 minut (aż się zarumienią). Nie wolno dopuścić do przypalenia ciasteczek bo staną się gorzkie.

 Smacznego :-)

Źródło: Lawendowy dom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz