poniedziałek, 22 października 2012

Ciasto bananowe z makiem


     Mieliśmy ochotę na zwykłe ciasto ucierane, takie idealne do herbaty. To okazało się naprawdę pyszne.  Mięciutkie, aromatyczne z chrupiącym makiem między zębami :-) Polecam.

Składniki:
245 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki suchego maku
2 średnie banany
90 ml maślanki, zsiadłego mleka lub jogurtu
113 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
2 duże jajka

    Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej!
    Mąkę, proszek, sodę, przyprawy - przesiać do miski; dodać mak i odstawić. W drugiej misce  dokładnie rozgnieść banany i wymieszać z maślanką. W misie miksera zmiksować masło, do puszystości. Dodać cukier i dalej miksować. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać banany z maślanką, wymieszać, najlepiej szpatułką lub mikserem ale na najniższych obrotach.  Stopniowo dodawać przesianą mąkę, mieszając po każdym dodaniu tylko do połączenia się składników! Zbyt długie miksowanie może spowodować, że ciasto w piekarniku opadnie i zrobi się zakalec :-(
    Formę na babkę lub kekskówkę wysmarować masłem, oprószyć semoliną (lub bułką tartą, kaszą manną). Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka). Lekko przestudzić w formie, potem studzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz