Sezon śliwkowy powoli dobiega końca :-( Dlatego czas najwyższy wrzucić jakiś przepis na ciacho, smaczne i proste w przygotowaniu. To akurat jest z gatunku tych co znikają w oka mgnieniu. Mięciutkie, aromatyczne, z chrupiącą posypką z brązowego cukru. Jestem przekonana, że połączenie orzechów i słodkich śliwek z pewnością uwiedzie niejednego ;-)
Składniki:
500 g śliwek węgierek wypestkowanych i pokrojonych wzdłuż w ćwiartki
100 g orzechów laskowych, zrumienionych na suchej patelni i zmielonych w malakserze
200 g mąki
175 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
175g miękkiego masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki jasnego brązowego cukru ( ja użyłam trzcinowego)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z orzechami, solą i przyprawami. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Nadal ucierając wrzucamy po jednym jajku, dobrze miksując po dodaniu każdego z nich. Na końcu dodajemy mąkę i ekstrakt i krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 26 cm ( wcześniej spód foremki wykładamy papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasno układamy śliwki i posypujemy je cukrem brązowym.
Ciasto pieczemy ok. 50 min w 180 st. C aż ładnie zrumieni się, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Smacznego :-)
Źródło: Kuchnia nad Atlantykiem
Casino - Jordan King - Airjordan
OdpowiedzUsuńCasino air jordan 18 retro red from us · Welcome show air jordan 18 retro varsity red to Jordan King, the world's first virtual casino for virtual 스포츠토토 프로토 벳피스트 gambling · Enjoy our award-winning where can i buy air jordan 18 retro virtual jordan 18 white royal blue online shop tour around the world. · Enjoy free